Mediere in Domeniul Penal

Domeniul Penal: Medierea in cazurile penale se poate realiza numai cu acordul  faptuitorului / inculpatului si al persoanei vatamate.

Medierea se desfasoara in afara procedurilor judiciare penale si poate fi utilizata in orice etapa a procesului penal.  Pentru faptele urmaribile la plangerea prealabila a persoanei vatamate, partile unu conflict penal pot sa incheie o intelegere printr-un acord de mediere fara a mai sesiza organele judiciare penale, preintampinand, astfel, declansarea unui proces penal.

Odata consimtita apelarea la mediator, victima si agresorul au rol activ in mediere si sanse reale de a rezolva conflictul penal, cu beneficii remarcabile pentru fiecare si pentru societate.

Medierea se aplica cu precadere faptelor de natura penala  apreciate ca avand pericol social redus, respectiv infractiunilor pentru care retragerea plangerii prealabile si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, conducand spre nepedepsirea penala a faptuitorului. De asemenea, medierea poate fi folosita in celelalte cazuri penale pentru solutionarea actiunii civile din cadrul procesului penal.

Cauzele penale mediabile cu mare aderenta si rata de succes sunt cele care privesc infractiuni contra:

-         integritatii fizice si sanatatii persoanei (ex. lovire si alte violente, vatamarea corporala din culpa, violenta in familie);

-         libertatii si integritatii sexuale (ex. amenintarea, hartuirea, violarea de domiciliu, a sediului profesional, a vietii private, divulgarea secretului profesional);

-         patrimoniului (ex. furtul intre rude apropiate, intre soti, sau savarsit de minor in dauna tutorelui, de cel gazduit in dauna persoanei cu care locuieste);

-         patrimoniului cu nesocotirea increderii (ex. abuzul de incredere, gestiunea frauduloasa, inselaciunea, inclusiv inselaciunea in asigurari, distrugerea, tulburarea de posesie);

-         faptelor de natura penala prevazute in legi speciale, spre exemplu, legi de reglementare a unor profesii, activitati, susceptibile de plangere prealabila.

Practica arata ca, in multe infractiuni indreptate contra persoanei sau proprietatii, plangerea partii vatamate nu vizeaza, neaparat, condamnarea penala a faptuitorului, datorita existentei unor relatii prezente sau anterioare cu acesta, cum ar fi: de vecinatate, prietenie, rudenie, sau afinitate. Prin introducerea plangerii prealabile, partea vatamata urmareste, de cele mai multe ori, interese de ordin patrimonial, precum dezdaunarea pentru prejudiciile materiale si morale aduse prin savarsirea faptei, restituirea lucrurilor sau incetarea actiunilor care ii tulbura folosinta bunurilor si proprietatea.

Sau, pentru o serie de fapte care  se petrec in cadrul restrans al unor cercuri sociale si  care au o rezonanta mai mult personala decat sociala, expunerea vietii private, intime a partii vatamate, in dezbateri publice intrinseci unui proces judiciar penal, i-ar putea crea acesteia real disconfort si atingeri ale imaginii personale (ex. violarea secretului corespondentei, tulburarea folosintei locuintei etc.)

Pentru asemenea aspecte, intrebuintarea medierii in penal poate conduce la obtinerea de satisfactii de ordin material si moral imediate, in deplina  confidentialitate, precum si la evitarea altor conflicte.

Avantajele folosirii medierii penale

Urmare a incheierii unui acord de mediere cu partea vatamata prin infractiune, faptuitorul beneficiaza de stoparea procedurilor penale in faza de urmarire penala sau de incetarea procesului in faza de judecata si inchiderea cazului, cu avantajul ca fapta nu va fi mentionata in cazierul judiciar.

In celelalte cazuri penale, nesusceptibile de plangere prealabila, solutionarea laturii civile a procesului penal prin acord de mediere incheiat cu victima, reprezinta o circumstanta atenuanta de care instanta va tine seama la individualizarea pedepsei, in sensul ca instanta poate atenua simtitor pedeapsa, apreciind eforturile depuse de inculpat pentru repararea prejudiciilor si indreptarea sa.

Totodata, comunicarea de tip non-acuzativ din mediere, ca si impartialitatea mediatorului, creeaza posibilitatea ca autorul faptei sa constientizeze dimensiunea raului produs, a efectelor negative atat pentru victima, cat si pentru sine, si sa opereze modificari  de gandire si comportament, in sensul evitarii pe viitor a conflictelor de orice fel, fapt ce creeaza premiza reducerii sau chiar eliminarii riscului de recidiva.

In ceea ce priveste partea vatamata,   beneficiile medierii rezida in satisfactia imediata a repararii prejudiciului material sau moral, in posibilitatea de a se exprima liber, de a recastiga increderea, de a recapata controlul  si confortul propriei vieti.

Medierea functioneaza pentru toti cei implicati intr-un conflict penal!

Contact Mediatori

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Comentarii (obligatoriu)

Copyright ©2022 Mediere Uzamint. Toate drepturile rezervate.