Cursuri de pregatire initiala in mediere avizate de Consiliul de Mediere, autoritatea nationala de control si reglementare in domeniul medierii
Medierea este o forma de interventie a tertei parti,mediatorul – neutru, impartial si fara putere de decizie- in solutionarea unei dispute sau a unui litigiu. Medierea presupune un proces voluntar de colaborare intre partile unui conflict in care, cu asistenta procedurala a mediatorului, partile identifica problemele,dezvolta optiuni de rezolvare, iau in considerare alternativele, adopta decizii.
Mediatorul faciliteaza comunicarea deschisa si rezolvarea diferentelor dintre parti intr-o maniera non-contradictorie si confidentiala.
Medierea este un mijloc eficient de solutionare pentru orice tip de disputa sau litigiu care nu necesita o determinatie judiciara. Aceasta ofera un forum si o atmosfera in care partile castiga incredere, devin intelese, si invata sa lucreze impreuna pentru a explora optiunile de rezolutie.
Pentru solutionarea litigiilor prin mediere, partile determina ceea ce este important pentru ele si în cele din urma, rezultatul situatiei. In timp ce beneficiile medierii variaza in functie de natura litigiului, si modelul de mediere aplicat, urmatoarele sunt cateva dintre beneficiile asociate in mod tipic cu medierea:
Recunoastere
Imputernicire
Rapiditate
Economie
Confidentialitate
Calitatea Intelegerii
Evitarea Rezultatelor Nefavorabile
Este acela de a facilita comunicarea intre parti, fara a impune solutii. Mediatorul poate contribui la solutionarea disputelor prin tehnici precum: reducerea tensiunii, controlarea numarului de probleme, restabilirea sau imbunatatirea comunicarii prin inscrierea partilor intr-un discurs civilizat, ca baza de incepere a negocierilor de solutionare, concentrarea partilor asupra intereselor comune, sublinierea anumitor optiuni de decizie pentru a le face mai atractive pentru parti, etc.